Jak dbać o domowe naczynia – sekrety efektywnego zmywania

Niezależnie od tego czy wolimy zmywanie ręczne czy w zmywarce – jeśli chcemy aby nasze naczynia wyszły z tego bez szwanku, warto pamiętać o kilki zasadach, które pozwolą zachować ich dobrą formę na długo.

Pamiętajmy, że dobrze traktowane naczynia będą służyły nam przez wiele dekad. Najwięcej ich uszkodzeń powstaje w czasie ich niewłaściwego mycia. Tymczasem sposób mycia powinien zależeć od rodzaju naczyń i tego z jakich materiałów są one wykonane. Oto kilka sposobów na usunięcie opornych zabrudzeń i konserwację niektórych rodzajów garnków.

gary

Naczynia emaliowane wymagają delikatnego traktowania, gdyż usunięcie warstwy ochronnej może uniemożliwić dalsze korzystanie z naczynia.

  • Pamiętajmy, aby po każdym umyciu naczyń emaliowanych wytrzeć je do sucha, gdyż zalegająca woda może uszkodzić ich powierzchnię.
  • Jeśli gotując w emaliowanym garnku zdarzy nam się przypalić danie, pamiętajmy, by nie szorować i nie stosować agresywnej chemii. Najlepszym sposobem jest długie namaczanie (co najmniej przez noc) w detergentach, płatkach mydlanych lub w mieszance z solą kuchenną lub z sodą oczyszczoną (1 łyżeczka na 1 litr). Jeśli po tym czasie, zabrudzenia nie odpadną, możemy mieszankę podgrzać i gotować kilkanaście minut.
  • Jeśli chcemy usunąć warstwę kamienia z naczyń emaliowanych, możemy wypełnić garnek wodą i obierkami z ziemniaków i gotować kilka godzin. Następnie należy wylać mieszankę i pozostawić garnek do namoczenia (najlepiej dodać nieco octu).

Naczynia żeliwne, czyli np. patelnie nie powinny być myte w zmywarce, gdyż mogą powstawać na nich odpryski. Najlepiej myć je ręcznie, stosując ciepłą wodę i unikając zbyt intensywnego szorowania. Jeśli zabrudzenia są trudniejsze do usunięcia warto je namoczyć – najlepiej w wodzie z solą lub z dodatkiem octu.

  • Unikajmy długiego pozostawiania patelni w wodzie czy niedosuszenia. Zalegająca woda może zniszczyć jej powierzchnię i powodować korodowanie.
  • Pamiętajmy też by regularnie nacierać patelnię żeliwną cienką warstwą oleju – to najprostszy sposób konserwacji.
  • Jeśli dania smażone na żeliwnej patelni zaczyna coraz częściej przywierać, jest na to sposób. Wystarczy na jej dno wysypać delikatną warstwę soli kuchennej i podgrzewać, unikając jej przywierania. Po tym zabiegu, na jakiś czas pożegnamy się ze spalonymi daniami i trudnymi do usunięcia zabrudzeniami.
  • Pamiętajmy też, aby na żeliwnej patelni nie przechopywać zbyt długo przygotowanych potraw – może to osłabić i przyspieszyć niszczenie powierzchni, a do tego potrawy mogą nabrać nieprzyjemnego posmaku.

Naczynia z warstwą teflonu powinny być bardzo delikatnie traktowane, tak aby nie zarysować delikatnej powierzchni. Najlepiej unikać ich mycia w zmywarce, gdyż mogą się zniszczyć i odbarwić.

  • Patelnie najlepiej po każdym użyciu przetrzeć papierowym ręcznikiem, usuwając resztki potraw. Jeśli jednak patelnia jest mocno zabrudzona, pamiętajmy, by myć ją delikatnymi gąbkami – w żadnym wypadku nie używajmy szorstkich myjek.
  • Przy teflonowych powłokach nigdy nie powinniśmy stosować metalowych sztućców. Nawet jeśli namaczamy patelnię, unikajmy wstawiania do niej metalowych elementów.

Garnki ze stali nierdzewnej przede wszystkim nie powinny być myte mieszanką soli, gdyż ta rysuje i niszczy powierzchnię.

  • Jeśli garnek jest bardzo zabrudzony warto wlać do niego wodę i ocet (pół szklanki na litr) – jeśli w domu mamy resztki Coca Coli – z powodzeniem można dodać ją zamiast octu. Mieszankę należy gotować na małym ogniu około pół godziny, następnie delikatnie wymyć.

Naczynia miedziane także nie powinny lądować w zmywarce – gdyż mogą się odkształcać.

  • Naczynia najlepiej myć w gorącej wodzie z płatkami mydlanymi i płukać także w gorącej, pamiętając o ich dokładnym osuszeniu i wypolerowaniu.
  • Jeśli musimy je wyczyścić, wystarczy je namaczać w gorącej wodzie z amoniakiem lub też użyć soli kuchennej i octu, sól można zastąpić np. kredą.
  • W przypadku intensywnych zabrudzeń i przypalonego dna, można zastosować mieszankę spirytusu i sproszkowanej cegły, pamiętając o dokładnym wypłukaniu naczyń.
  • Jeśli na powierzchni naczyń miedzianych pojawi się zielony nalot (grynszpan) należy szybko usuwać, gdyż może on zniszczyć naczynia. Do tego celu najlepiej zastosować podgrzany ocet spirytusowy i sól kuchenną.

Naczynia mosiężne są bardzo odporne, dzięki czemu bez obaw możemy czyścić je nawet ostrymi zmywakami – ich powierzchnia nie powinna ulec zniszczeniu. Jeśli chcemy usunąć oporniejsze zabrudzenia, bez wielogodzinnego szorowania, można użyć soku z kiszonej kapusty z dodatkiem popioły albo też spirytusem z rozpuszczoną kredą.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Kategorie: Porady

Napisz komentarz


kitchen-231969_640

Ergonomiczna kuchnia

Kuchnia to bardzo ważne pomieszczenie w Twoim domu. Jeśli wierzyć […]

de-0727-387430-front

Nie przerywaj swojem

Są takie sytuacje, których nie należy przerywać nikomu. Do nich […]

44294623_m

Ranking zmywarek do

W tym wpisie przedstawię ci ciekawe zestawienie dotyczące najpopularniejszych i […]

funny-dog-pictures-mmmmm-i-love-washing-da-dishes

10 prawd o zmywaniu

Zmywanie naczyń to czynność, która nie jest zbyt lubiana. Nic […]

traditional-dishwashers

Czego nie wolno myć

Zmywarki to ta kategoria sprzętu, która zdecydowanie ułatwia życie. Jednak, […]